Projects

Project Management

 

Heritage Building Conservation       Environmental Conservation

 

Water Resources                                Renewable Energy

Our Projects
JM Environmental are in involved with a large number of historic and environmental projects, throughout the UK
 
    

Grand Etang, Boughton

JM Environmental, working alongside Miles Water Engineering were instrumental in the Grand Etang project at Boughton House, supplying specialist design and survey services.

The Grand Etang restoration project demonstrates how landscapes of the past can be revivified and rejuvenated for the future.

 

The Grand Etang, located immediately to the north-west of Boughton House is one of the earliest surviving features from the original gardens and designed landscape.  It was created in the early 18th century as a reflecting pool for the house and was also used for ice-skating in the winter.

 

Over the years, benign neglect of The Grand Etang saw it left as a sculptured outline of a normally dry basin

Bury St Edmunds Guildhall

The Guildhall in Bury St Edmunds is a nationally important Grade 1 listed historic building that has been at the heart of community life within the town for over eight centuries.

 

First constructed to act as a civic focus for the town, the Guidhall has acted as courtroom, library, meeting place and assembly house during its long and varied history. However in recent decades the building has largely fallen into disuse.

 

The HLF project aims to develop the site as a multi-galleried heritage and exhibition centre, serving the local community. The project’s long term objective is to allow this important building to once again become a focus for the borough's heritage and community.

 

JM Environmental are managing the project, which is now into its second round delivery phase.

RSPB Snape, Botany Marshes

JM Environmental worked as a specialist subcontractor, appointed by Stirling Maynard and Miles Water Engineering. We worked with the RSPB to create a 49ha wetland adjacent to Abbey Farm, near Snape in Suffolk, which forms part of a larger 70ha wetland ecosystem. The marshes at Botany Farm will create a suitable habitat for a suite of reed bed species, including Bittern and Marsh Harrier.

 

The soil embankments create barriers to bisect the site to improve internal water level management. The installation of drop board sluices have allowed areas of water to be drawn down independently. Additional clay embankments have been created along the boundary with Abbey Farm to maintain hydrological isolation.

 

A number of existing and historic features have been excavated in the flood plain to create an open water and optimum Bittern feeding edge. Stirling Maynard and Miles Water Engineering were appointed to provide civil engineering design and enabling services for the scheme which involved the design and construction of over 800 metres of embankment, new ponds and wetland areas as well as three water control sluices

Dudgeon Windfarm

JM Environmental has recently been working on the Dudgeon Offshore Wind Farm project. It is anticipated this scheme will generate sufficient electricity to power more than 410,000 UK homes per annum. This electricity needs to be transmitted from the wind farm, 20 miles off the coast of Cromer, to an onshore substation, from where it can then enter the National Grid. A seabed cable will transmit this electricity to landfall at Weybourne Hope in North Norfolk. From there a cable corridor will be created across North Norfolk to the village of Necton, near Swaffham in the Breckland district of Norfolk, where a new substation will be constructed. The cable will be 30miles in length, and it will be buried one metre deep in ducting across land which belongs to 44 individual landowners. This cable corridor has already received planning consent from North Norfolk and Breckland District Councils, and agreements have been signed with almost all landowners along the cable route.

 

JM Environmental worked in collaboration with Miles Drainage Limited to produce a complete land drainage scheme along the 30 mile length of the onshore cable route.

RSPB, Boyton Marshes

Boyton Marshes is a coastal reserves in the lower reaches of the Alde-Ore Estuary. It is essential coastal grazing marsh with shallow pools and flood attenuation during the winter. It is important for a variety of breeding wading birds and wintering ducks and geese, as well as many grassland insects and flowers. The site is great for watching birds of prey, owls, butterflies and dragonflies.

 

Boyton Marshes sits alongside the Butley River, from which it is separated by saltmarsh. The river and adjacent Alde-Ore Estuary attract large flocks of wading birds. The grazing marshes and shallow pools at both sites host breeding lapwings and avocets, migrant wading birds and wagtails, and are good places to look for kingfishers. The inland edge of both sites includes scrub and hedgerows that are important for insects and migrant birds.

 

Facilities are limited but with recent investment from the RSPB and WREN will transform the site over the coming years.

 

JM Environmental have been commissioned by the RSPB to undertake initial survey work of the site to develop this exciting new project which will, in the future, create an enhanced wetland habitat.

Please reload

Chatsworth House

Chatsworth Estate incorporates a Grade 1 registered Parkland.

 

JM Environmental were part of a team of specialists working under the guidance of Historic Landscape Management (HLM). The resulting consultation has helped to secure significant funding under the HLS scheme to support many projects in the park, particularly focusing on the Lancelot Brown design.

 

Our involvement in the project was to provide specialist survey and design services for the renovation of the River Derwent as part of the Landscape Management Plan for the Estate.  

Orpheus, Boughton House

JM Environmental worked with a multi-disciplinary team of specialist consultants including Kim Wilkie, Miles Water Engineering and Mott MacDonald to design, engineer and construct this unique landform set within the heart of the historic landscaped gardens at Boughton House.

 

For over 200 years the huge formal garden at Boughton lay hidden, reclaimed by nature. But now a substantial restoration programme has enabled its beauty to flourish once more.

 

With rejuvenation of the garden gathering steam, the current Duke was passionate about adding a 21st century edge. He wanted a creative endeavour that would complement and enhance the triumphant landscapes of his ancestors. So the Duke commissioned Kim Wilkie to design a striking new landform, Orpheus. It is named after the famed musician of Greek mythology who, when his wife Eurydice died, went down into the underworld to try and reclaim her. His music was so beautiful that Hades relented and allowed Eurydice to return to the world of the living.

 

Orpheus takes the form of an inverted pyramid, sunk into the earth and open to the elements. Its serene lines seem to invite you to descend into its depths and enjoy the tranquillity.

 

The project was complete in 2009

Holywells Park

JM Environmental worked with Ipswich Borough Council who were the recipients a of £3.5 million grant from the Heritage Lottery Fund (HLF) and Big Lottery Fund (BIG) for the Holywells 'Parks for People' restoration project.

 

The Borough Council submitted the "Parks For People" bid to regenerate one of the town's hidden gems to conserve and enhance the park's unique heritage as well as provide more attractions for visitors. The HLF grant was supplemented by funding from the Friends of Holywells Park and by Ipswich Borough Council.

 

Among the improvements made possible by the grant were a visitor centre in the Stable Block, the restoration of the Orangery, an open-air theatre space, better access and new toilets. The funding enabled a series of events and activities to take place within the park that encourage its increased use by a wider and more diverse audience.

 

The grant, along with the Friends donation and the Borough's funding, ensured that the Stable Block was renovated and converted into a vibrant visitor centre, with a reception, café, education and function space. The Orangery was refurbished as a multi-function area that can be used for exhibitions, talks, meetings and functions etc. The existing walled garden was be upgraded with a performance area that will be used for small scale theatre, dance, school and community groups.

 

A new toilet facility and kiosk has been provided adjacent to the play area. Other areas of the park that have been improved are: Provision for park staff and volunteer facilities in the leaf yard; Inhibiting entrances have been improved and made more welcoming; New and refurbished footpaths around the park allow greater accessibility; New CCTV provides greater security; New benches and seating; Interpretation panels of the parks heritage and environmental features; New wellbeing trails with appropriate equipment. A new piece of electronic play equipment has been installed which is aimed at the teenagers who use the park. Additionally, a series of activities and events will be organised over a four year period that will increase the number of visitors to the park, introduce people to the park that wouldn't otherwise use it, help conserve and enhance the heritage of the park, and increase the number of volunteers whilst adding to their knowledge and skills.

St John at Hackney

JM Environmental are managing the development phase of the restoration project partly funded through the Heritage Lottery Fund.

 

Working with the PCC of St John at Hackney and The Diocese of London, the £5m church restoration scheme has already secured £1.74m of funding through a S106 agreement as well as other significant grants, including £1.4m from the HLF.

 

It is anticipated that improvements made possible will include; The repair the leaking roof; Flexible worship space within the nave: Better access and improved toilet facilities; A larger parish office area; Improved sound systems and lighting infrastructure; A modern and improved energy efficiency heating system, as well as conservation and repair of the buildings fabric and monuments.

 

It is hoped the funding will enabled a series of events and activities can take place within the Church. This will encourage an increased use by a wider and more diverse audience.

Hall Grange, The Wilderness

JM Environmental are working in partnership with Tricolor Associates and MHA to develop a second round bid to the Heritage Lottery Fund.

 

It is anticipated that improvements made possible will include; The renovation of the 7 acre historic gardens; Flexible residents user space: Improved access, including the use of dementia care, therapeutic sensory gardens and well-being facilities; Opportunities for local residents and volunteers to see and use the gardens; Heritage trails, activities and new and improved learning resources.

 

Hall Grange is set in magnificent grounds three miles east of Croydon town centre, in Shirley.  The original building, together with its extensive gardens, was built by the Revd William Wilks before his retirement in 1912 and was known as The Wilderness. The house was later bought by Alderman George Lewin, one time mayor of Croydon, who presented it to MHA in 1958 in honour of his friendship with the Revd Walter Hall, Methodist Minister for Shirley and founder of MHA. Hall Grange was renamed in his memory.

Please reload